Derde editie van Historisch Spektakel Grave op 2 en 3 april

GRAVE | 26 maart 2022 | gezien in Arena Lokaal

Grave beleeft in het weekeinde van 2 en 3 april voor de derde maal het Historisch Spektakel. Bij dit evenement trekken het Graafse Cloveniersgilde, Stichting 0486 Producties en de inwoners alle registers open om het roemruchte jaar 1674 te laten herbeleven. De activiteiten spelen zich af bij de Monumentale Hampoort en in het winkelgebied. (foto’s: Pieter Smits)

De modewinkels zijn in dat weekend tevens op zondag extra geopend: Walk in Concept, Kookoo Preloved Fashion, Mode & Design en de Mode Outlet, Klik en tevens Klik Outlet, Walk-in Closet, Compagnie Maritiem en Schoenen-Outlet by AN.
Het is ook leuk om voor inspiratie binnen te lopen bij de diverse interieurzaken: VIER – Scandinavisch Design, Mijn Hoekje – Landelijk Wonen, The Groovy Shop – Mid Century & Space Age meubels en objecten, De Voorkamer Vintage & More en De Hamstraat Cadeau en Interieur.
Atelier Ralph presenteert een bijzondere collectie gouden en zilveren sieraden en horloges. Het ambacht leerbewerking wordt getoond bij Schoenmakerij Piep van Tuijn in de Klinkerstraat.
Optiek ‘t Pothuus ontvangt op zaterdag een deskundige op het gebied van het bewerken van hout, bot, been, hoorn en gewei. Daar werden in vroeger tijden bijvoorbeeld brillen van gefabriceerd, dus interessant om te gaan bekijken.

Programma zaterdag 2 april
Wat is er op zaterdag verder zoal te beleven vanaf 11 uur: Rondzwervende optredens van troubadours, straattheater, ambachten rondlopende acts, figuranten en kinderspelen. De schatkamer St. Elisabethkerk is geopend. Een middeleeuws kampement staat opgesteld op het terrein achter de Hampoort met demonstraties, riddergevechten en Piekenier-opleidingen. Er is een poppentheater in het Historisch stadhuis en een Tableau in de Hampoort met de hofhouding met Anna van Buren & Willem van Oranje.
De zaterdagavond start met een defilé aan de achterzijde van de Hampoort en wordt vervolgd met een Culturele avond met medewerking van Zanggroep Kneut met Graafsche liedjes, de Historische Roast door de veldheren, het Muziekensemble van Harmonie Stad Grave, verhalenvertellers en Nadja Sporen op panfluit.

Programma zondag 3 april
De zondag start vanaf 11 uur met een grootse ‘Blijde Inkomst’ met onder andere notabelen, Den Spiesdraegers 1625, het gilde Sinte Catharina 1480, rondzwervende optredens van troubadours, rondleidingen in onderaardse gang, straattheater, ambachten rondlopende acts, figuranten, en er zijn kinderspelen. De schatkamer van de st. Elisabethkerk is wederom geopend. Wandel door het middeleeuws kampement op het terrein achter De Hampoort met demonstraties, riddergevechten en Piekenier-opleidingen. In De Hampoort zie je een betoverend Tableau Vivant met de hofhouding van Anna van Buren & Willem van Oranje.

Ludieke veldslag 1674

Het spektakel eindigt met een grootse ludieke veldslag 1674 met daarin alle deelnemers, reenactors, gilden en opgeleide musketiers en piekeniers.

Bewaakte fietsenstallingen zijn er op het Visioterrein en bij Het Kasteeltje.

Beleef Historisch Grave
Land van Cuijk