Genieten van de herfst doe je zo…

Door De redactie van Arenalokaal.nl
We moeten natuurlijk allemaal weer even wennen aan het wisselvallige weer van de herfst. Maar het is zeker niet alleen maar kommer en kwel. Er zijn gelukkig genoeg mensen die van dit jaargetijde houden, en dat kan aanstekelijk werken op hun omgeving. Zij genieten van de prachtige verkleuringen in de natuur en duiken onder een lekker warm dekentje op de bank, terwijl de regen tegen de ramen klettert. Iedereen krijgt sowieso weer energie van een fijne boswandeling en daarna smaakt niets lekkerder dan een heerlijke kop snert met worst. (foto’s: Grave_Brabant)

Eigengemaakte rookworst
Het is dus de tijd van de rookworst, en dan liefst die hele speciale eigengemaakte van Poelier Slagerij Van den Heuvel aan de Hoofschestraat in Grave. Elk jaar, en dit jaar al voor de 47e keer(!), wordt er door ‘Arnhem rookworststad’ een heuse rookworstwedstrijd georganiseerd. Iedere slager en worstmaker uit Nederland kan daaraan meedoen. De rookworsten worden al even van tevoren bij de deelnemende bedrijven gemaakt, want goed werk heeft tijd nodig. Het is een kwestie van bereiden, rijpen, proeven en vervolgens afwerken. Dan is het tijd om het eindproduct in te leveren, zodat de vakjury de producten kan beoordelen.

Met goud bekroond
Worstmaker Bas van Poelier Slagerij van den Heuvel ging aan de slag en zie hier het resultaat: de fijne en grove rookworsten wonnen ‘goud’, de rookworst rund won ‘goud met ster’. Topper was ook de rookworst kip, want deze won tevens de titel ‘goud met ster’. Niet vreemd, want reeds drie generaties van de familie Van den Heuvel hebben ervaring met het maken van deze verfijnde kip-rookworsten. Ga ze proeven, ze zijn heerlijk!

Restaurants
Ga, om je op te warmen, een kop warme chocomel drinken bij een van de plaatselijke cafés in de Graafse binnenstad. Van een rood wijntje ga je trouwens ook gloeien en anders wel van een portie bitterballen. De restaurants presenteren inmiddels de nieuwste menukaarten waarop smaakvolle herfstkost prijkt, zoals stoofpotjes, soepen en wildgerechten. En thuis genieten kan ook met de overheerlijke kaasfondue van het Blauwe Schaap uit de Hoofschestraat, de delicatessezaak die nu een nieuwe herfstkaas presenteert. U vindt er tevens mooie rode wijnen die goed smaken bij de wildpatés.

Herfstbeplanting
Maak het tijdens de herfst extra gezellig in en om het huis en ga eens langs bij bloemisterij De Lavendel in de Klinkerstraat. Daar vind je een keur aan bol-chrysanten, pompoenen, kalebassen, helleborus, heideplantjes en viooltjes. Haal het zomergoed nu maar eens uit de bloembakken en vervang ze voor herfstbeplanting. Het is zeker dat je de komende maanden geniet van al dat moois.

Warme sokken en sloffenVerwen jezelf dit jaar eens met heerlijke warme sokken en sloffen van het merk Falke, of geef er een paar cadeau. Ze zijn verkrijgbaar in alle maten bij schoenmakerij Piep van Tuijn in de Klinkerstraat. Zie daar ook de leuke dikke kindersloffen met veilige anti-slipnopjes. Dat is de manier om deze koude periode aangenaam en veilig door te komen.

Wintermode
In de Graafse kledingwinkels hangen de warme jassen en de wintercollectie gaat natuurlijk ook mee met de laatste modetrends. Denk eens aan de aanschaf van heerlijk warm ondergoed, verkrijgbaar bij Lingerie Dessous in de Rogstraat. Ook bij de Hema slaag je voor alles wat nu belangrijk is: warme dassen, mutsen en handschoenen, maar ook van die leuke Halloween-decoraties, want het Halloweenfeest is er al op 31 oktober.

Herfstsfeer voor het oprapen
Wij ontdekten tijdens ons rondje door het centrum van Grave de mooiste aanvullingen voor een vernieuwd interieur en zagen heerlijke warme plaids bij de verschillende woonwinkels. De blaadjes mogen dan wel vallen, maar de herfstsfeer ligt gelukkig voor het oprapen.

Pop-up winkel in de Rogstraat
Tot slot een tip: Astrid Jansen heeft deze maanden een pop-up winkel in de Rogstraat op nummer 3. Haar steeds wisselende collectie klassieke woonaccessoires vormt een mooie aanvulling op de overige Graafse woonwinkels.

Beleef Historisch Grave
Land van Cuijk