Grave in de ban van fietsen tijdens het Fietsfeest Land van Cuijk op 8 en 9 juli

GRAVE | 14 juni 2023 | door Jaimy Carpaij

Geniet van het afwisselende landschap, ontdek de bijzondere bezienswaardigheden en bezoek de unieke evenementen tijdens de eerste editie van het Fietsfeest Land van Cuijk. Op 8 en 9 juli kun je kiezen uit maar liefst 14 routes door de hele gemeente, geschikt voor gezinnen en ervaren fietsers. Onderweg kom je van alles tegen. Er zijn in totaal 14 routes, meer dan 30 pauzeplekken en 23 unieke evenementen.

Fiets je de Historische route van Grave, dan zijn daarlangs maar liefst 9 evenementen te vinden. Bij een aantal pauzeplekken langs de route wacht zelfs een speciale Fietsfeest-aanbieding op je. Heb je onderweg onverhoopt pech, dan staat NootBikes, de nieuwste fietsenwinkel van Grave, voor je klaar als heuse fiets-ANWB.

Niet fietsen, toch meedoen aan het fietsfeest
Er zijn volop activiteiten waaraan je kunt deelnemen zonder zelf te fietsen. Het Historisch Stadhuis biedt bijvoorbeeld op zaterdag 8 juli een mini-expositie van het Nationaal Fietsmuseum Velorama Nijmegen met enkele historische rijwielen (van 200 jaar oud tot circa het jaar 1900). Op zondag 9 juli vinden op de Markt tussen 12:00 en 16:00 uur de spectaculaire Kampioenschappen Sloomfietsen plaats, waarbij deelnemers onder aanmoediging van een enthousiaste spreker en publiek zo langzaam mogelijk elf meter afleggen. Tijdens het gehele weekend “bewaken” leden van de Staatse Troepen van Prins van Oranje uit 1674 op een ludieke wijze de toegang tot het plein. Op de Markt in Grave staan gidsen tot je beschikking om meer te vertellen over het vestingstadje. Dit wordt aangeboden door het Toeristisch Informatiepunt Grave. Ook bij de kazematten langs de Maas zijn gidsen aanwezig om toelichting te geven over de goed bewaarde kazematten.

Inzameling gebruikte fietsen voor Kenia
Op zondag tijdens het fietsfeest wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om fietsen in te zamelen voor Swalabro Bicycles in Ukunda (Kenia). Dit initiatief, opgezet door de Graafse familie Labro en ijssalon Het Herboren Aapje, heeft al vele honderden fietsen naar mensen in Kenia gestuurd en zoekt nu opnieuw gebruikte fietsen – vooral mountainbikes en kinderfietsen zijn populair. Alle fietsen, zelfs die waar iets aan mankeert, zijn welkom. Met deze actie wordt niet alleen betaalbaar transport mogelijk gemaakt, maar wordt ook extra werkgelegenheid gecreëerd in een regio waar 50% van de mensen onder de armoedegrens leeft. Kortom, Grave is tijdens het Fietsfeest Land van Cuijk niet alleen een rustplaats om te genieten en je te vermaken, maar ook een kans om een goed doel te steunen.

Stilte, kunst en religieus erfgoed in Velp
De drie-eenheid heeft, zoals haar naam al doet vermoeden, de handen ineengeslagen en heet je tijdens het Fietsfeest Land van Cuijk van harte welkom. Je wordt ontvangen op een mooi pop-up terras bij het oude Vincentiuskerkje. Van daaruit worden er, alleen op zondag 9 juli, korte wandelingen gehouden naar het Emmausklooster om daar te kunnen genieten van de stilte en even helemaal tot jezelf te komen. In het Vincentiuskerkje kun je de expositie van Annie Veldkamp en Ingrid Janssen bezoeken.

Testrijden op e-bikes
Tijdens het Fietsfeest Land van Cuijk zal pimbike.nl een testparcours uitzetten. Pimbike.nl is als Qwic-dealer in het bezit van alle gangbare Qwic-modellen voor een testrit, zodat je een goed beeld kunt krijgen van deze premium fietsen. Naast Qwic zijn ook e-bikes van het Franse high-end merk Moustache beschikbaar. Dit merk staat bekend om zijn ‘snor-vormige’ stuur, waardoor je altijd een goede zitpositie kunt vinden. Dus, als je wilt testrijden op bijzondere, premium kwaliteit e-bikes, kom dan op 8 en 9 juli naar het Fietsfeest. Het testparcours is te vinden op het oude Visio-terrein aan de Sint Elisabethstraat in Grave.

Over het Fietsfeest Land van Cuijk
Het Fietsfeest Land van Cuijk is het eerste resultaat van de Gemeente overkoepelende werkgroep ‘Promotie Land van Cuijk’. Deelnemers zijn afgevaardigden van de toeristische organisaties Visit Land van Cuijk, Ontdek Mill, CTR Cuijk, STER Boxmeer, Visit Vierlingsbeek en Grave Promotie. Binnen het thema fietsen zijn door de hele gemeente routes, bezienswaardigheden, pauzeplekken en activiteiten georganiseerd. Van waterfietsen op de Kraaijenbergse Plassen tot een Kampioenschap Sloomfietsen op de markt in Grave. Bekijk alle routes, bezienswaardigheden en activiteiten op www.fietsfeestlandvancuijk.nl.

Beleef Historisch Grave
Land van Cuijk