In de Wereldwinkel komt het buitenland naar je toe!

GRAVE | 27 augustus 2022 | gezien in ArenaLokaal

Als je door de Klinkerstraat in Grave loopt vind je op de hoek met de Rogstraat die unieke winkel met die leuke exotische artikelen. De etalages zijn altijd gevuld met vaak kleurige artikelen voor in huis of in de tuin; ook tassen, sjaals of waterflesjes bij de entree zorgen dat je even stil blijft staan. Of misschien loop je wel regelmatig naar binnen, gewoon om even rond te snuffelen, of op zoek naar een cadeautje? #WINKELENINGRAVE

Hoezo Wereldwinkel?
De Wereldwinkel dankt zijn naam aan het feit dat het grootste deel van de artikelen uit derdewereldlanden komt. De producten zijn vaak gemaakt volgens oude tradities met een hedendaags tintje, in kleine (familie)bedrijfjes, die absoluut niet kunnen meedoen in de wereldhandel van commerciële bedrijven. Doordat Wereldwinkels een vaste handelsrelatie onderhouden met de makers en volgens eerlijke handelscriteria inkopen, kunnen de makers een geregeld inkomen verdienen, ook worden ze ondersteund bij het ontwikkelen van hun bedrijf. Daardoor zijn ze in staat om een betere toekomst op te bouwen voor zichzelf en voor hun kinderen.

Wereldwinkels en Fairtrade
Fairtrade is eerlijke handel met respect voor mens en milieu. Veel van de mensen die de producten maken die Wereldwinkels verkopen, zijn arm en maken vaak weinig kans op ontwikkeling. Mede dankzij het werk van de wereldwinkels, die ruim 50 jaar geleden zijn opgericht in Nederland, heeft de Fairtrade-gedachte meer voet aan de grond gekregen. Met name de verkoop van Fairtrade-levensmiddelen, aanvankelijk voornamelijk in wereldwinkels verkocht, is inmiddels goeddeels door de supermarkten overgenomen. En dat is een prima ontwikkeling.

Wereldwinkel Grave: dé fairtrade cadeauwinkel
Wereldwinkel Grave (foto rechts) bestaat al ruim 25 jaar; een klein team van heel enthousiaste medewerkers runt de winkel zonder winstdoel, maar vanuit idealisme om de wereld een klein stukje beter te maken. Het is een zelfstandige winkel die voor de inkoop regelmatig naar diverse Fairtrade-groothandels in Nederland gaat om traditionele maar ook nieuwe artikelen in te kopen. Die artikelen komen onder meer uit landen in Azië, Zuid-Amerika en Afrika en zijn ambachtelijk gemaakt van allerlei materialen. Het zijn artikelen met een verhaal, over de makers en hun levensomstandigheden en over lokale tradities.
Momenteel heeft de winkel ook een prachtige collectie Tanzaniaanse volkskunst in huis, een schenking van een vaste klant. Een groot deel van de opbrengst hiervan gaat naar een vrouwenproject in Tanzania.

Loop eens binnen!
Al met al genoeg redenen om eens een kijkje te nemen in de Wereldwinkel. Ze zijn de gehele week open. Maandag tot en met donderdag in de middag en vrijdag en zaterdag de hele dag. Dat is tijdens de zomervakantie extra aantrekkelijk vanwege de sale. En mocht je een steentje willen bijdragen? Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom, vooral voor het bijhouden van de website. Neem dan contact op via info@wereldwinkelgrave.nl.

Beleef Historisch Grave
Land van Cuijk