Kom eens gezellig winkelen in Grave

Veel variatie in historische binnenstad aan de Maas

Door Sergio Boutkan van Arenalokaal.nl

GRAVE – De historische binnenstad van Grave ademt de sfeer van het verleden, maar toont de vitaliteit van het heden. De vestingstad aan de Maas heeft een mooi en authentiek centrum dat vol staat met fraai gerestaureerde panden, veelal rijksmonumenten. Je kunt er heerlijk winkelen, rondkijken en natuurlijk genieten van de vele terrassen die de stad rijk is. De ligging aan de Maas is ook prachtig. In de binnenstad vind je ruim 100 verschillende bedrijven. Een aantal winkels van landelijke ketens, zoals Hema, Albert Heijn, DA Drogisterij en Marskramer, maar veruit de meeste bedrijven zijn zelfstandige, gespecialiseerde zaken. Allemaal de moeite waard om een keer een kijkje te nemen. (foto’s: Marita Schouten)

Grave is de meest belegerde vestingstad van Nederland. De sporen van de veldslagen die zijn gevoerd in en rond Grave, maar ook hoe de bewoners van de stad zich verweerden tegen de vijandelijke legers, zijn nog steeds zichtbaar. Een voorbeeld daarvan is de Zuiderwaterlinie, maar ook het Kazemattenmuseum. Het betekent eigenlijk dat mensen altijd al graag in Grave op bezoek kwamen. Dat was toen zo en in al die jaren eigenlijk niet veranderd. Er is echt van alles te zien. Dit kun je op je eigen houtje verkennen of onder begeleiding van een ervaren stadsgids.

Vergeet bij je bezoek aan Grave niet om verder te kijken dan de vele indrukwekkende monumenten die de stad rijk is, zoals de Sint-Elisabethkerk, de Hampoort met daarin het Graafs Museum en het historische stadhuis. Loop juist ook eens binnen bij een van de vele winkels die de stad rijk is. Hierachter schuilen gedreven ondernemers met veel kennis van zaken. Deze pittoreske vestingstad aan de Maas heeft in de afgelopen eeuwen menig bezoeker verrast.

Mode
Voor modeliefhebbers is er een ruime keuze met elf modezaken voor alle stijlen, maten en in alle prijsklassen. Van Kookoo met pre-loved dameskleding tot Mode & Design met allerlei luxe merken. De meeste modewinkels zijn actief op social media. Zo is de instagrampagina van Walk-In Closet echt een aanrader.

Woninginrichting
Wil je je huis opnieuw inrichten, wooninspiratie opdoen of gewoon gezellig shoppen voor iets leuks voor in je woning? Ook dan ben je in Grave op het goede adres. Je vindt momenteel tien winkels op het gebied van woninginrichting in de binnenstad. Alle woonwinkels hebben een andere uitstraling en eigen stijl. Met de komst van Nidum in het voormalige Arsenaal wordt het een nog groter feest op het gebied van woninginrichting.

Horeca
Een binnenstad is niet compleet zonder terrassen en restaurants. In de binnenstad zijn niet minder dan twintig horecabedrijven gevestigd, met mooie terrassen aan de Maas, op de Markt en in de Klinkerstraat. Je krijgt echt een vakantiegevoel als je op een terras zit. Geniet van de prachtige historische gevels om je heen. Steeds meer fietsers en wandelaar hebben Grave ook ontdekt. Zij strijken regelmatig neer op een van de terrassen.

Zorg en welzijn
Grave heeft vanuit het verleden een sterke band met de zorg. In het centrum zitten twee opticiens, een gehoorspecialist, een orthopedische schoenmakerij, fleboloog, fysiotherapeut, huidinstituut, meerdere kappers, pedicure, nagelstylistes en schoonheidssalons.

Klinkerstraat
De meeste reparatiewinkels zitten in de Klinkerstraat. Je kunt terecht bij een van de specialisten met je kapotte fiets, sieraden, schoenen, computer of telefoon. Of gewoon om een prachtige bos bloemen kopen bij De Lavendel of Flory Flowers. Stuk voor stuk experts op hun eigen gebied, zoals Marton Bikes en Atelier Ralph. Laatstgenoemde beschikt over een bijzondere collectie aan gouden en zilveren sieraden en horloges. Van unieke vintage items tot op maat gemaakte herinneringssieraden. Of wat te denken van de ambachtelijke schoenmakerij Piep van Tuijn. Deze zaak is gespecialiseerd in het herstellen van luxe herenschoenen. Hierbij maken ze gebruik van originele en duurzame materialen.

Impressie
Surf voor meer informatie over Grave naar www.beleefhistorischgrave.nl. Voor een foto-impressie kijk je op www.instagram.com/Grave_brabant.

 

Beleef Historisch Grave
Land van Cuijk