#WinkeleninGrave wenst u allen een gelukkig Nieuwjaar

Door De redactie van Arenalokaal.nl
Wat een woelig coronajaar heeft ondernemend Grave achter de rug. De levendigheid die zo kenmerkend is voor ons historisch centrum, en die wij zo graag beschrijven op deze pagina, wordt zwaar op de proef gesteld door de huidige lockdown. Het valt overigens wel op dat er relatief veel essentiële bedrijven aanwezig zijn in onze binnenstad en dat er dus meer deuren open zijn dan je in eerste instantie denkt. Echter, voor de door de lockdown gesloten bedrijven is het een uitdaging een verkoopmogelijkheid aan te bieden. Het vergt veel creativiteit om klanten nu te kunnen helpen. U vindt op de social media van de bedrijven informatie over de manier waarop men oplossingen aanbiedt. Het thema Koop Lokaal is nu weer actueler dan ooit. (foto’s: Grave_Brabant)

Het centrum van Grave ging in het voorjaar flink op de schop en er waren talrijke grondwerkzaamheden in de straten. Dit resulteerde in een mooie vernieuwde entree naar onze binnenstad via de gerenoveerde Trompetterstraat. Als bij een voorjaarsschoonmaak werd dit gebied opgepoetst en werden vele bloembakken met beplanting gevuld. De omleidingsborden verdwenen en het werd gezellig druk in het centrum met een toestroom van winkelend publiek, wandelaars en fietsers. Toeristen met rugzakken zochten hun weg door de straten, de winkels werden goed bezocht en het was weer als vanouds gezellig op de terrassen in de Stad en aan de Maas.

#Hiermoetjezijn
Grave, deel uitmakend van het toeristische Land van Cuijk en gelegen aan de Zuiderwaterlinie, heeft opmerkelijk veel bezoekers gehad. Dat is ook opgevallen bij de organisatie Visit Brabant. Groot nieuws was dat wij de eindbestemming werden van de grote ‘Pijl’ met daarop de tekst #HiermoetjezijninBrabant. Als kleine vestingstad mogen we trots op zijn op deze erkenning. U kunt de reusachtige rode pijl niet missen als u bij de stoplichten Grave binnenrijdt.
In aanloop naar het najaar boog men zich over mogelijke evenementen en werd ervoor gekozen om energie te steken in wat er, ondanks corona, wel mogelijk zou zijn. De intocht van Sinterklaas per boot aan de Loswal kon geen doorgang vinden, maar daarvoor in de plaats was er een fantastische spelletjesmiddag voor alle Graafse kinderen en was Sinterklaas met al zijn Pieten toch van de partij. Deze nieuwe activiteit viel erg in de smaak en er werd met volle teugen genoten.
Eind november organiseerden de ondernemers een koopzondag met als thema ‘Winkelen in wintersfeer’. Onderdeel van dat weekend was de jaarlijkse Winterfair van Gustav Interiors. Ook de spectaculaire opening van House of Inspiration Nidum in het vernieuwde Arsenaal trok veel bekijks. Eerder ging het daarin gevestigde restaurant Ovum al open en belandde direct in de ‘Top 500 restaurants’ van het blad Lekker.

De jaarlijkse Lichtjesavond kon vanwege corona niet doorgaan maar ondernemers en bewoners hebben met plezier meegedaan aan de wedstrijd: ‘Wie heeft de mooiste aangeklede gevel van de Graafse binnenstad?’ Huidinstituut Beauté werd uitgeroepen tot winnaar. Ook nu is het bijzonder om een wandeling door de Graafse straatjes te maken en te genieten van de duizenden lichtjes.

Kerststallenspeurtocht
Momenteel is de kerststallenspeurtocht een leuke activiteit om met het gezin te beleven. Haal daarvoor tijdens openingstijden een inschrijfformulier bij Snoeperij Heintje in de Hoofschestraat en ga kerststallen speuren in de etalages van de winkels. Na inlevering van een ingevulde kaart krijgt ieder kind een traktatie. De actie loopt tot 9 januari.

Tot slot. Er is dit jaar een nieuwe Graafsche Kadobon ontwikkeld door Centrum Management Grave. De bon is in elke Graafse onderneming te besteden. De Graafse Kadobon is te koop bij Primera of online bij www.de-voorkamer.com.

Beleef Historisch Grave
Land van Cuijk